Filmene

Elefanten Bodil Kjer med Lilleper

Filminstruktøren Alice o'Friederichs, ASA

Den kendte filminstruktør Alice o'Friederichs fra ASA Filmstudierne fik omkring 1950 lyst til at filmatisere den populære tegneserie.
Det blev til en lang række spændende og kreative møder mellem Engholm, Hast og Alice o’Friederichs i 1950-51, for hvordan omsætter man en tegneserie til film?


Tegneserie kontra film

I en tegneserie står tiden stille, figurerne bliver aldrig ældre, og den skal hver dag vise en afsluttet episode med en pointe. En film har derimod et tidsforløb, og den skal have fremdrift i form af nogle spændinger og konflikter.
Man skal tænke på en anden måde, figurerne skal fungere i en anden sammenhæng.

Første film 1953 efterfulgt af otte andre

Den første Far til fire film blev produceret i 1953 og blev en sådan succes, at man straks besluttede at fortsætte. Det blev til ialt otte film, en ny hvert år op til 1961. Man prøvede endda at lave en niende og sidste i 1963, men den mislykkedes totalt og regnes ikke med.
Børn i alle aldre har siden i de sidste halvtreds år set dem igen og igen i biografen, på tv, på bånd og dvd.


Ib Schönberg, den første film-far

En sjov detalje omkring produktionen af den allerførste film: Far i tegneserien var skaldet. Men skuespilleren Ib Schönberg, som skulle være Far i filmen, turde ikke barbere sig skaldet. Han havde en stor, grå manke, og hans læge kunne ikke garantere, at den groede lige så flot ud igen. Så derfor gik man en anden vej. I løbet af nogle måneder tegnede Engholm mere og mere hår på Far, indtil han fik Ib Schönbergs hår, og ingen avislæsere bemærkede noget.

Mere om de gamle film

Far til fire genopstår. Seks nye film

I efteråret 2005 blev Far til fire genoplivet i nutidig skikkelse med en ny film, produceret af Scanbox og ASA Filmstudierne.
Igen en stor folkelig succes, så den fik efterfølgere i 2006, 2008, 2010, 2011 og 2014.

Mere om de nye film 2005 - 2014