Pers elefant

Sjovt nok kommer der mange spørgsmål om Pers elefant. Hvorfor ser den sådan ud? Hvorfor hedder den Bodil Kjer? Derfor lidt om elefantens - formodede - historie.

Elefantens navn
Engholms tekstforfatter på serien frem til ca. 1973, Olav Hast, var en stor fan af den dengang meget kendte skuespillerinde Bodil Kjer, og han ville godt have indlagt “noget med hende” i tegneserien.
Engholm spekulerede på hvordan - og fandt så på at udstyre Per med legetøjselefanten, som så fik navnet Bodil Kjer. Dermed fik han også drillet Olav Hast lidt med hans Bodil Kjer beundring.
Selvom elefanten senere er blevet uløseligt knyttet til Per, optræder den i virkeligheden ikke ret ofte i tegneserien. Det tyder på, at den nok mest var “opfundet til lejligheden” for Olav Hasts skyld, hvorefter Engholm i årene derefter kun med mellemrum kom i tanke om, at den hørte med.

Elefanten får en mere fremtrædende rolle i de første Far til fire film. Det kan skyldes, at ASA’s daværende direktør, Lau Lauritzen Jr., var en ivrig elefantsamler og havde en større samling elefantfigurer i alle tænkelige udformninger. Han kan have presset på for at få elefanten mere frem.

Elefantens udseende
Engholm var meget begejstret for Steiff legetøjsdyr og beundrede meget, at der var gjort så meget ud af at lægge "barnesjæl" i dem.
Det var elefanten, der blev starten på Steiffs legetøjsfabrik i Tyskland i 1880, og Steiff laver dem endnu i forskellige udgaver. Nogle af de første modeller havde hjul under, og det er med garanti sådan en elefant, Engholm har set et sted, da han gik på tegneskole i Berlin i 1929.
Den har så inspireret til Pers elefant, men Engholm har blot ”husket den forkert” og givet den hængesnabel i stedet for Steiffs strittende snabel.

Mere elefant
De to elefanter på denne side er begge fra Steiff.
Særligt interesserede kan læse mere på www.steiff.com/

En lignende legetøjselefant indgår i Alice O’Fredericks og Lau Lauritzens film fra 1945, ”Affæren Birte”.

Elefanten Bodil Kjer med Lilleper